1ELO3 :: Przegląd tematu - Sprawdzian - Biologia - 19 Październik
Autor Wiadomość
sandra:)
{postrow.L_MINI_POST_ALTWysłany: Nie 22:35, 05 Lis 2006    Temat postu:

Jak ktos robi ściąge na wtorek z bioli to ja prosze jedna:)Very Happy
Maciek
{postrow.L_MINI_POST_ALTWysłany: Pon 20:18, 30 Paź 2006    Temat postu:

Ludzie, kłócicie się prawie na każdym temacie. Weźcie wyluzujcie. To forum nie jest po to. Nie możemy sobie normalnie pogadać?
FaVorek ]:->
{postrow.L_MINI_POST_ALTWysłany: Sob 15:42, 21 Paź 2006    Temat postu:

Faceci...Nie macie innych problemów;P
mycha
{postrow.L_MINI_POST_ALTWysłany: Sob 12:36, 21 Paź 2006    Temat postu:

probuje jakos zapanowac nad forum, krolika nie ma wiec przynajmniej ja sie tym zajmuje, wchodzisz i cwaniakujesz, nie kapuje tego Twojego zachowania. Taki szpan. Człowieku, skończ z tym pozerstwem, każdy już wie jaki jestes, nie zmienisz na sile charakteru ;o i jeszcze jedno nie pora sie klocic Wink
Krzysiek T.
{postrow.L_MINI_POST_ALTWysłany: Pią 23:03, 20 Paź 2006    Temat postu:

po gówno pajacu.... przestan sie do kazdego dopierdalać ok?
mycha
{postrow.L_MINI_POST_ALTWysłany: Pią 20:53, 20 Paź 2006    Temat postu:

po huj takie bezsensowne posty (sorry za wyrazenie) i tak z tego nie skorzystales! Very Happy
Bart-X
{postrow.L_MINI_POST_ALTWysłany: Pią 15:19, 20 Paź 2006    Temat postu:

dobrze że to napisał
mycha
{postrow.L_MINI_POST_ALTWysłany: Czw 7:34, 19 Paź 2006    Temat postu:

oj krolik chcialo Ci sie to pisac? Very Happy
Krolik
{postrow.L_MINI_POST_ALTWysłany: Śro 21:14, 18 Paź 2006    Temat postu: Sprawdzian - Biologia - 19 Październik

Mała ściąga Very Happy Może sie przyda Laughing

Temat: Budowa chemiczna organizmu.

Budowa organizmu
PIERWIASTKI
- makroelementy
- mikroelementy
- pierwiastki biogenne
ZWIĄZKI
a) nieorganicze
H2O
b) organiczne
- białka
- cukry
- tłuszcze (lipidy)
- enzymy
- hormony
- kwasy nukleinowe
- witaminy
- ATP, ADP
Makroelementy - to pierwiatski niezbędne do życia organizmu mające największy ilościowy udział w budowie organizmu.
Węgiel (C) Wodór (H) Tlen (O) Azot (N) Fosfor (P) Potas (K) Sód (Na) Wapń (Ca) Magnez (Mg) Siarka (S) Chlor (Cl)
Pierwiastki biogenne - są to pierwiastki które uczestniczą w budowie większości związków organicznych.
C, H, O, N, S, P
Mikroelementy - pierwiastki które w minimalnej ilości uczestniczą w budowie organizmu ale są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania tego organizmu.
Fe, Cu, Ze, Mn, Mo, B, J, F, Se

WODA
1. Ogólna charakterystyka wody - H2O
a) właściwości fizykochemiczne wody:
- jest cieczą przeźroczystą bez zapachu i bez smaku
- jest dobrym rozpuszczalnikiem dla większości substancji
- ma wysoką temperature wrzenia 100C a temp. 0C
- oznacza się dobrym przewodnictwem cieplnym i wysokim ciepłem parowania (zabezpiecza organizm przed poparzeniem)
- ma wysokie napięcie powierzchniowe, co sprawia ważną rolę w tworzeniu błon cytoplazmoatycznych
- wykazuje dużą lekkość, na dużą pojemność cieplną (co croni organizm przed nagłymi skokami temperatur)

Temat: Charakterystyka związków organicznych białka.

Białko - Aminokwasy:
- Grupa AMINOWA NH2
- Grupa KARBOKSYLOWA COOH

1. Aminokwasy połączone są ze sobą wiązaniami peptydowymi, które powstały między grupą aminową jednego aminokwasu a grupą aminową jednego aminokwasu a grupą karboksylową, drugiego aminokwasu.
2. W świecie przyrody występuje około 60 aminokwasów, w tym 20 z nich ma istotne znaczenie w budowie białka. Do naprostszych aminokwasów zaliczamy glicynę i aleminę.
3. podział białek
a) białka proste - składające się wyłacznie z aminokwasów
b) białka złożone - to takie w których aminokwasów wchodzą w budowe części niebiałkowe (barwoniki organicze, cukry i tłuszcze).
B. PROSTE
HISTONY - budują kwasy nukleinowe i chromosomy.
ALBUMINY - białka występujące w surowicy krwi, regulujące ciśnienie osmotyczne.
GAMAGLOBULINY - są to białka odpornościowe.
KOLAGEN - białka włókniste nadające elastyczności skurze, materiał budulcowy szkieletu
KREATYNA - białka budujące, włosy, paznokcie, u zwierząt rogi.
AKTYNY I MIOZYNY - białka kurczliwe, budujące mięśnie.
FBRYNOGEN - białka ozonowe, biorące udział w krzepnięciu krwi.
B. ZŁOŻONE
HEMOGLOBINA - składa się z barwnika hemu i (białka) globiny, nadaje barwe krwi i bierze udział w transporcie tlenu.
ANTYGEN KRWI - zawira grupy cukrowe, i jest odpowiedzialny za grupy krwi
ANTYGEN "A"
ANTYGEN "B"
LIPOPROTEINY - są to białka zawierające grupy tłuszczowców (lipidy) budują błony komórkowe.
4. Struktury białek
- przestrzenne ułożenie białek
a) pierwszorzędowa struktura białek - polega na liniowym położeniu aminokwasów o określonej kolejności (sekwencji)
b) drugorzędowa struktura białek - jest to zwijanie struktury drugorzędowej w trój wymiarową helis L(alfa) lub B(beta), elementami stabilizującymi cząsteczke białka są słabe wiązniaa wodorowe których rozerwanie może nastąpić przy udziale czynników fizycznych i chemicznych. Rozerwanie wiązań powoduje nieodwracalne zniszczenie tej struktury białkowej co prowadzi do DENATURACJI.
c) trzeciorzędowa struktura - jest to dalsze zwijanie i faudowanie struktury drugorzedowej w przestrzeni. Elementem stabilizującym są wiązania dwusiarczkowe które utrzymują stabilność cząstki białkowej przez co osiąga ona większą zwartość. Wiązania te mogą być zniszczone przez czynniki fizyko-chemiczne - denaturacja.
d) trzwartorzędowa struktura białek - jest to sposób połacznenia trzeciorzędowej struktury białek w większą całość. Dotyczy to białek złożonych z więcej niż jednego łańcucha polipeptydowego.
5. PODZIAŁ AMINOKWASÓW
a) endogenne - to takie które są syntezowane w organizmie
b) egzogenne - to takie które są dostarczaane do organizmu w gotowej postaci
Temat: Charakterystka cukrów.
1. Cukry są to związki węgla, wodoru i tlenu.
2. Gruoy funkcyjne cukrowców
OH - wodorotlenowa
COH - aldechydowa
C=O - ketonowa
3. Podział cukrów
- monosacharydy (C3-C6)
- kwas ryboza - RNA
- dezoksyryboza - DNA
- glukoza - podstawowe źródło energii
- fruktoza
- galiaktoza
- monosacharydy - są związkami aktywnymi chemicznie, dobrze rozpuszczajją się w wodzie
- oliosacharydy - powstają w procesach kondensacji w których łączą się ze sobą monosacharydy między nimi występują wiązania GLIKOZYDOWE
Rodzaje disacharydów:
- SACHAROZA (GLUKOZA + FRUKTOZA)
- LAPTOZA (GLUKTOZA + GALAKTOZA)

DISACHARYDY - są słabo rozpuszczalne w wodzie, mniej aktywne od monosacharydów. Zachowują słodki smak.
POLISACHARYDY - składają się z bardzo dużej liczby monosacharydów połączonych wiązaniami glikozydowymi. Są to związki nie aktywne chemicznie, nie rozpusczalne w wodzie, nie zachowujące słodkiego smaku.

Temat: Budowa i funkcja tłuszczy.

1. Tłuszcze powstają w reakcjach estyfikacji, są to reakcje między wyższymi kwasowi tłuszcowymi (STEARYNOWY) PALMITYNOWY) a alkoholami wielowodorowymi (GLICEROL).
2. Wiązania charakterystyczne to wiązania estrowe.
3. Podział tłuszczyy
a) proste - inaczej nazywane właściwe, które składają się tylko z kwasów i gliceryny np. WOSKI, TRÓJGLICERYD
b) złożone - które oprócz elementów podstawowych zawierają grupy fosforowe i grupe ... GLIKLIPIDY
4. Stan skupienia tłuszczy
a) stan stały - charakterystyczny dla tłuszczy pochodzenia roślinnego, są to tłuszcze nasycone o pojedynczych wiązaniach np. ŁÓJ, WOSK, LANOLINA
b) tłuszcze płynne pochodzenia roślinnego nienasycone, o wielokrotnych wiązaniach np. oplej słonecznikowy, wszystkie oleje.
5. Znaczenie tłuszczy
a) materiał odżywczy, budulcowy, roślin, zwierząt i człowieka.
- funkcja termoregulująca
- ochrona mechaniczna
- u roślin chroni przed nadmierną utratą wody i czynnikami termicznymi

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group